Gehoor


Spraakafzien

 

Naar mate mensen ouder worden wordt het gehoor steeds minder goed. Bij de één iets meer dan de ander. Er kunnen ook dingen gebeuren waardoor het gehoor plot vermindert is. 

Een gevolg kan dan zijn dat u uw omgeving minder goed kunt verstaan. 

In onze praktijk werken logopedisten gespecialiseerd in spraakafzien, ook wel liplezen genoemd. Hierbij leert de logopedist u hoe u zonder alles te horen toch te kunnen verstaan. 

Voor de cursus spraakafzien werken wij samen met de GGMD

 


Gehoorverlies/doofheid bij kinderen 

 

Bij kinderen komen ook gehoorverlies en doofheid voor. Dit kan aangeboren zijn, dan laat de gehoorscreening in de kraamweek al een afwijkende uitslag zien. Maar het kan ook ontstaan door bijvoorbeeld vocht achter het trommelvlies en/of oorontstekingen.

Als kinderen minder goed kunnen horen kan dit invloed hebben op de spraak- en taalontwikkeling. Hierin kunnen wij u en uw kind begeleiding bieden.

Vragen die wij krijgen zijn bijvoorbeeld: 'Mijn kind is aan één oor volledig doof, hoe kunnen wij hier het best mee omgaan?', 'Welke tips zijn er voor kinderen die minder goed horen in de klas?' of 'Hoe kan ik de taalontwikkeling van mijn kind het beste stimuleren als hij vaak oorontstekingen heeft?'.