SAFE & SOUND PROTOCOL, ook wel het luisterproject

SAFE & SOUND PROTOCOL richt zich onder andere op:

  • Gehoorsverwerkingsstoornis
  • Vermindering van overgevoeligheid voor geluiden, misofonie
  • Onbegrepen keelklachten, globusgevoel
  • Verbetering van het verwerken van informatie, autisme, ADD en ADHD, selectief mutisme
  • Verbetering van je emotie- en stemmingsregulering
  • Vermindering van stress, burn-out
  • Gunstige invloed op allerhande [spanning gerelateerde] klachten zoals: chronische pijn, depressie, moeite met focussen, chronisch vermoeidheidssyndroom [CVS], hypersensitiviteit van je zintuigen, spijsverteringsklachten, bewegingsziekte
  • Het legt een goede basis en maakt toegankelijker voor diverse therapievormen

SSP is een methode gebaseerd op de Polyvagaal Theorie zoals beschreven door Dr. Porges. De methode bestaat uit een luistersessie van een uur, op vijf opeenvolgende dagen met speciaal geprepareerde muziek.

 

Het is ontwikkeld door Dr. Steven Porges (USA) op basis van vele jaren wetenschappelijk onderzoek naar de functies van het zenuwstelsel met name op het gebied van stress en veiligheid. Op basis hiervan heeft hij de Polyvagaal Theorie ontwikkeld die inmiddels wereldwijd in een brede kring geaccepteerd is. Veel klachten ontstaan vanuit over-activering en ontregeling van het autonome zenuwstelsel. Het Safe & Sound Protocol (SSP) is een nieuwe methode om prikkels te reguleren en het zenuwstelsel te kalmeren.

 

Het Safe & Sound Protocol is een praktische, therapeutische toepassing die uit onderzoek is voortgekomen. Oorspronkelijk ontworpen voor het verlagen van overprikkeldheid bij autistische kinderen, blijkt het ook een positieve werking te hebben bij volwassenen die door diverse oorzaken te maken hebben met een zenuwstelsel dat zich in een continue waakzaamheidsstand bevindt.

 

De muziek traint hoe wij horen door zich te concentreren op de geluidsfrequenties van de menselijke spraak. Tegelijkertijd verbeteren de functies van twee craniale zenuwen die belangrijk zijn voor het bevorderen van sociaal gedrag. Craniale zenuw VII (nervus facialis) helpt het gehoor te richten op de menselijke stem en irrelevante frequenties buiten de deur te houden. Craniale zenuw X (nervus vagus) zorgt voor kalmering en autonome regulatie.

 

Deze interventie is ontworpen als een ‘neurale oefening’. Het reguleert het zenuwstelsel door training en door het systematisch uitdagen van ons gehoor met speciaal bewerkte muziek.

 

Op deze wijze verbeteren we de auditieve verwerking van spraak waardoor we ons gedrag beter kunnen reguleren. Dat vertaalt zich in gevoelens van meer veiligheid en rust, waardoor sociaal gedrag bevorderd wordt. Door de fysiologische- en emotionele toestand te kalmeren wordt de deur geopend voor verbeterde communicatie en succesvolle therapie.

 

Als het zenuwstelsel los kan komen uit een toestand van over alertheid ontstaat er ruimte voor een innerlijke ervaring van je veilig verbonden voelen met jezelf. Contacten met andere mensen en je omgeving verlopen hierdoor gemakkelijker en bevredigender.

 

Veel mensen ervaren na de vijfdaagse luistersessies een substantiële afname van pijn, spanning, angst, alsook een verbetering van hun slaapkwaliteit.

 

 

Hoe werkt het?

 

In vijf sessies van een uur luister je met een koptelefoon naar speciaal bewerkte en gefilterde muziek in een comfortabele omgeving. Hierbij worden de middenoorspiertjes getraind zich te richten op veiligheid en ontspanning. De muziek stelt de middenoorzenuw opnieuw in, zodat je uit de stand van vechten, vluchten, passiviteit of bevriezen kunt komen.

 

Meestal worden de sessies op vijf achtereenvolgende dagen gepland, maar afhankelijk van individuele omstandigheden wordt afgestemd in tijd en intensiteit van het programma. Dit kan bv. betekenen dat er wekelijks een uur wordt gepland of dat de luistertijd ingekort wordt.

Er is een apart luisterprogramma voor volwassenen en kinderen.

 

 

Wie geeft het?

 

Deze SSP wordt gegeven door Justine Bots u kunt haar (via mail) benaderen voor verdere informatie.

Zij is SSP en SSP Remote (op afstand) gecertificeerd, daarnaast NLP Practicioner gecertificeerd.

 

 

Meer informatie

over het Save and Sound Protocol (SSP) en de polyvagaal theorie van Stephen Porges vindt u hier:

 

Case studies: https://integratedlistening.com/case-studies/

 

Engelse uitleg SSP: https://integratedlistening.com/ssp-safe-sound-protocol/

 

Polyvagaal theorie van Stephen Porges [Engels]: https://www.stephenporges.com/

 

Een video over het effect van Trauma en chronische stress op het zenuwstelsel vanuit de Polyvagaal theorie vind je hieronder.

 

 

Ter info bij de video: ANS is het Autonomic Nervous System of te wel ons Autonome Zenuwstelsel

                                 ACE zijn Adverse Child Experiences of te wel ingrijpende jeugdervaringen