SAFE & SOUND PROTOCOL, ook wel het luisterproject

SAFE & SOUND PROTOCOL richt zich onder andere op:

 • Gehoorsverwerkingsstoornis
 • Vermindering van overgevoeligheid voor geluiden, misofonie
 • Onbegrepen keelklachten, globusgevoel
 • Verbetering van het verwerken van informatie, autisme, ADD en ADHD, selectief mutisme
 • Verbetering van je emotie- en stemmingsregulering
 • Vermindering van stress, burn-out
 • Gunstige invloed op allerhande [spanning gerelateerde] klachten zoals: chronische pijn, depressie, moeite met focussen, chronisch vermoeidheidssyndroom [CVS], hypersensitiviteit van je zintuigen, spijsverteringsklachten, bewegingsziekte
 • Het legt een goede basis en maakt toegankelijker voor diverse therapievormen

SSP is een methode gebaseerd op de Polyvagaal Theorie zoals beschreven door Dr. Porges. De methode bestaat uit een luistersessie van een uur, op vijf opeenvolgende dagen met speciaal geprepareerde muziek.

 

Het is ontwikkeld door Dr. Steven Porges (USA) op basis van vele jaren wetenschappelijk onderzoek naar de functies van het zenuwstelsel met name op het gebied van stress en veiligheid. Op basis hiervan heeft hij de Polyvagaal Theorie ontwikkeld die inmiddels wereldwijd in een brede kring geaccepteerd is. Veel klachten ontstaan vanuit over-activering en ontregeling van het autonome zenuwstelsel. Het Safe & Sound Protocol (SSP) is een nieuwe methode om prikkels te reguleren en het zenuwstelsel te kalmeren.

 

Het Safe & Sound Protocol is een praktische, therapeutische toepassing die uit onderzoek is voortgekomen. Oorspronkelijk ontworpen voor het verlagen van overprikkeldheid bij autistische kinderen, blijkt het ook een positieve werking te hebben bij volwassenen die door diverse oorzaken te maken hebben met een zenuwstelsel dat zich in een continue waakzaamheidsstand bevindt.

 

De muziek traint hoe wij horen door zich te concentreren op de geluidsfrequenties van de menselijke spraak. Tegelijkertijd verbeteren de functies van twee craniale zenuwen die belangrijk zijn voor het bevorderen van sociaal gedrag. Craniale zenuw VII (nervus facialis) helpt het gehoor te richten op de menselijke stem en irrelevante frequenties buiten de deur te houden. Craniale zenuw X (nervus vagus) zorgt voor kalmering en autonome regulatie.

 

Deze interventie is ontworpen als een ‘neurale oefening’. Het reguleert het zenuwstelsel door training en door het systematisch uitdagen van ons gehoor met speciaal bewerkte muziek.

 

Op deze wijze verbeteren we de auditieve verwerking van spraak waardoor we ons gedrag beter kunnen reguleren. Dat vertaalt zich in gevoelens van meer veiligheid en rust, waardoor sociaal gedrag bevorderd wordt. Door de fysiologische- en emotionele toestand te kalmeren wordt de deur geopend voor verbeterde communicatie en succesvolle therapie.

 

Als het zenuwstelsel los kan komen uit een toestand van over alertheid ontstaat er ruimte voor een innerlijke ervaring van je veilig verbonden voelen met jezelf. Contacten met andere mensen en je omgeving verlopen hierdoor gemakkelijker en bevredigender.

 

Veel mensen ervaren na de vijfdaagse luistersessies een substantiële afname van pijn, spanning, angst, alsook een verbetering van hun slaapkwaliteit.

 

Ervaringen [geanonimiseerd ]

 • Op het werk kom ik ook steeds meer voor mezelf op, door te zeggen dat ik geen overuren kan draaien omdat ik dat niet wil of omdat ik al te veel gewerkt heb. Iets wat ik voorheen echt niet gedurfd zou hebben.
 • Na de sessies had ik minder last van geluiden op straat en bemerkte ik ineens dat er een brommer voorbij was gereden waar ik voorheen compleet gestrest van zou zijn geraakt.
 • Met mijn familie lijkt het de laatste tijd makkelijker te gaan en voel ik minder druk, dat is heel fijn
 • Ik vond het heel bijzonder om mee te maken en was na de laatste sessie onder de indruk van de ervaring van ontspanning en rust. Nu terug in het normale leven vind ik het lastiger om te bepalen wat het me nu opgeleverd heeft. Het eerste wauw gevoel is vervlogen. Ik heb de indruk dat mijn basis stressniveau inderdaad lager ligt, ik heb in de afgelopen weken i.e.g. geen totale paniekmomenten gehad. Dezelfde elementen en gedachten zijn er wel maar ze zijn minder overheersend, het is rustiger en ik blijf geïntegreerder. Volgens mij lach ik meer, is er meer ruimte voor grapjes, ook tekenen van ontspanning. Dat vind ik al met al toch maar mooi winst.

  Ik kijk tevreden terug, bijzondere ervaring, waarneembare effecten, ook na twaalf weken nog. Dankjewel!

 • Nou, ik merk wel wat veranderingen in positieve zin. De laatste maanden stond mijn relatie best onder druk. Ik gebruikte altijd een smoes om mij maar niet te hoeven verbinden, terwijl ik dat eigenlijk heel graag wil. In de laatste dagen leek bij mij alles open te staan en durfde ik wel degelijk te verbinden en te genieten van ons contact.
  Heel mooi dus.
 • Mijn kerngedachte in in verschillende situaties was altijd als ik me niet aanpas, dan ben ik niet genoeg. Maar kennelijk is dat niet zo. Ik vind dit wel allemaal heel mooie ontwikkelingen en hoop dat dat zo blijft gaan 😅

 

Hoe werkt het?

 

In vijf sessies van een uur luister je met een koptelefoon naar speciaal bewerkte en gefilterde muziek in een comfortabele omgeving. Hierbij worden de middenoorspiertjes getraind zich te richten op veiligheid en ontspanning. De muziek stelt de middenoorzenuw opnieuw in, zodat je uit de stand van vechten, vluchten, passiviteit of bevriezen kunt komen.

 

Meestal worden de sessies op vijf achtereenvolgende dagen gepland, maar afhankelijk van individuele omstandigheden wordt afgestemd in tijd en intensiteit van het programma. Dit kan bv. betekenen dat er wekelijks een uur wordt gepland of dat de luistertijd ingekort wordt.

Er is een apart luisterprogramma voor volwassenen en kinderen.

 

 

Wie geeft het?

 

Deze SSP wordt gegeven door Justine Bots u kunt haar (via mail) benaderen voor verdere informatie.

Zij is SSP en SSP Remote (op afstand) gecertificeerd, daarnaast NLP Master gecertificeerd en is zij ReAttach therapeut.

 

 

Meer informatie

over het Save and Sound Protocol (SSP) en de polyvagaal theorie van Stephen Porges vindt u hier:

 

Case studies: https://integratedlistening.com/case-studies/

 

Engelse uitleg SSP: https://integratedlistening.com/ssp-safe-sound-protocol/

 

Polyvagaal theorie van Stephen Porges [Engels]: https://www.stephenporges.com/

 

Een video over het effect van Trauma en chronische stress op het zenuwstelsel vanuit de Polyvagaal theorie vind je hieronder.

 

 

Ter info bij de video: ANS is het Autonomic Nervous System of te wel ons Autonome Zenuwstelsel

                                 ACE zijn Adverse Child Experiences of te wel ingrijpende jeugdervaringen